Máme pro vás zdravou ovocnou pizzu bez lepku, obilí, mléka a rafinovaného cukru! Lze ji snadno vyrobit také ve veganské verzi s vynecháním vajíčka a použitím uvedených alternativ bez mléka.

Obsah: 8-10 porcí

Ingredience:

Korpus:

  • 1 šálek kokosové mouky
  • ¼ šálek škrobu
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ šálek javorového sirupu nebo medu
  • ¼ šálek kokosového oleje nebo másla
  • 1 vejce nebo 2 až 3 lžíce Vajahitu
  • 3–4 lžíce mandlového mléka nebo jiného mléka dle vlastního výběru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Kokosová šlehačka:

  • 1–1,5 šálků kokosového mléka nebo smetany
  • 1–2 lžíce javorového sirupu nebo jiného sladidla dle vlastního výběru.

Postup:

Kokosový krém

Kokosové mléko nechte chladit několik hodin v ledničce, dokud se od něj neoddělí tekutina. Vypusťte vodu a kapalnou část plechovky a použijte pouze studený (tvrdý) kokosový krém. Zalepený kokosový krém vložte do mísy, spolu s 1 polévkovou lžičkou medu nebo javorového sirupu. Podle potřeby přidejte další sladidlo.

Korpus:

Předehřejte troubu na 160 °C. Do mísy nasypte kokosovou mouku, škrob a sůl do střední mísy a smíchejte dohromady. Přidejte javorový sirup, kokosový olej, vejce a vanilku a opět zamíchejte. Směs naneste na 25 až 30 cm velkou formu na pizzu, která je obložena pečícím papírem a pečte 8-10 minut nebo až do světle zlatavé barvy. Před vytažením pizzy z trouby vyjměte a nechte zcela vychladnout. Poté na korpus naneste kokosový krém a ozdobte ovocem dle vlastního výběru.

Uchovávejte v chladu.