Připravujete občerstvení na dětskou párty, nebo sbíráte inspiraci na domácí dobroty bez konzervantů a chemie? Přinášíme tip na domácí cukrovinku bez přidaného cukru, která zachutná nejen dětem, ale i dospělým. 

Domácí výroba želatinových bonbonů je skvělou volbou i pro ty, kteří mají potravinovou intoleranci na lepek. Oblíbené tvary a příchutě si můžete jednoduše vyrobit podle vlastní chuti.

Jak na barevné kombinace? 

ČERVENÁ = jahody, mrkev, červená řepa a trocha citronové šťávy

ORANŽOVÁ = mrkev, pomeranč, zázvor a mango džus

ŽLUTÁ = žlutá hruška, žluté jablko, žlutá paprika a řepa. POZOR! nepoužívejte ananasové šťávy. Ty obsahují enzym bromelin, kvůli kterému by želatina neztuhla

ZELENÁ = kapusta, kiwi, okurka, zelené jablko, hroznové víno

FIALOVÁ = ostružiny, borůvky, jablko, trocha červené řepy nebo červeného zelí

Ingredience: 

  • 1 a 1/2 šálku ovocné či zeleninové šťávy – čerstvé, lisované, kupované – záleží na vás
  • 4 lžíce želatiny v prášku (lze nahradit agarem)
  • 2-4 lžíce medu, nebo stévie (množství záleží na vaší chuti)
  • 1/2 lžičku vanilkového extraktu

Přidat také můžete vitamín C, hořčík a další zdravé složky např. v prášku

Výroba je snadná:

Vybrané ingredience ovocné šťávy si nelijeme do kastrůlku a zasypeme želatinou či agarem. Počkáme, než se želatina vsákne, tzn. na povrchu bude vrásčitá a bílý prášek želatiny se absorbuje do šťávy. Teprve poté promícháme.

Šťávu ohřejeme na středním stupni. Nikdy nevaříme, jinak by ztratila vitamíny. Až se všechna želatina rozpustí, máme hotovo. Snížíme teplotu a vmícháme ostatní složky. Například med, vitamín C a vanilkový extrakt.

Pokud nemáte po ruce čerstvé ovoce, stačí mít 100 g cukru, 30 ml ovocného sirupu, 20 ml citronové šťávy, 20 g práškové želatiny a 50 ml vody.

Po smíchání veškerých ingrediencí nalijeme želatinu do silikonových forem na led a necháme chladit po dobu 2-3 hodin. Když formičky lehce vymastíte, bonbony půjdou snáze vyklopit, a navíc se budou krásně lesknout. Nejlepší jsou mělké formičky, ve kterých bonbony nejen rychleji zatuhnou, ale půjdou i lépe vyklopit.